Chart Pattern Analisis

By | 26/06/2018

Chart Pattern Analisis

Di bawah adalah senarai pola carta biasa yang boleh digunakan dalam Analisis Teknikal.

Klik pada senarai chart pattern di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pola tersebut.

Corak Pembalikan/Reversal Patterns

 

Corak Penerusan/Continuation Patterns

 

Perhatikan bahawa kita telah mengklasifikasikan corak carta ini sama ada ia biasanya corak pembalikan atau kesinambungan, tetapi banyak yang boleh menunjukkan sama ada pembalikan atau kesinambungan, bergantung kepada keadaan.

 

 

 

https://optionalpha.com/13-stock-chart-patterns-that-you-cant-afford-to-forget-10585.html

http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:chart_analysis:chart_patterns

Carta stok adalah binatang yang pelik – mereka mengelirukan kami dan menggoda pedagang baru dalam ukuran yang sama, dan terdapat banyak mitos yang dibina tentang betapa baiknya mereka dan apa yang dapat mereka lakukan untuk kami sebagai peniaga. Rayuan visual mereka seolah-olah menjadi buta kepada kita, dan kita mula berfikir bahawa jika kita lebih baik membaca carta, maka kita boleh menjadi peramal masa depan yang lebih baik.

Kita perlu mengingati orang bahawa kita telah membuktikan masa dan masa lagi bahawa kita berdagang di pasaran rawak dan hanya kerana carta mudah dibaca dan kelihatan menarik secara visual, tidak menjadikan mereka peramal masa depan pergerakan saham yang tidak dapat dibayangkan.

 

Saya akan membuat ramalan yang sangat berani – bahawa stok saham akan mati dalam masa depan yang tidak terlalu jauh dan kita akan terus berdagang sama seperti menguntungkan apabila mereka hilang! SaApa Itu Itu Membuat Carta Saham Jadi Menarik Untuk Peniaga?

Malangnya, saya telah melihatnya berkali-kali, di mana peniaga-peniaga baru merasa bahawa entah bagaimana mempunyai mudah untuk digunakan, carta visual menarik, dengan garis-garis di atasnya, menyediakan formula sihir untuk membuat perdagangan yang menang dan entah bagaimana jalan pintas untuk melakukan penyelidikan yang betul dan bekerja matematik.

Ia bukan semudah itu. Corak perlu diambil dalam konteks dengan psikologi para peniaga yang membuat semua bergerak pada masa lalu. Selain itu, sifat pasaran global membuat carta saham lebih tidak boleh dipercayai kerana stok anda boleh dipengaruhi oleh aset yang anda tidak dapat menjejaki.

Bagi mereka untuk merangkumi semua aspek carta akan menjadi sangat sukar dan kompleks dan anda akan akhirnya membuang masa anda hanya cuba untuk menyelesaikan apa yang mereka maksudkan.ya katakan anda tidak sepatutnya melihat carta saham lagi. Secara peribadi saya ingin menghapusnya dari sistem perdagangan saya sendiri.

 

Adakah Terdapat Apa-apa Manfaat Untuk Carta Stok?

Pasti ada! Untuk satu perkara, mereka kelihatan cantik dan warna dan bar menjadikannya mudah untuk melihat apa yang berlaku di pasaran dengan betul? Bagi pelabur pemula, ia adalah cara BESAR untuk terlibat dengan perdagangan. Kajian adalah pemacu besar dalam pemahaman dunia visual kita. Terdapat beribu-ribu kajian analisis teknikal di luar sana dan kami telah meneliti beberapa yang terbaik secara terperinci di blog ini pada masa lalu.

Walau bagaimanapun, untuk semua kajian yang dilakukan dan dilakukan untuk melakukan perdagangan secara keseluruhan, mereka masih gagal menghasilkan pedagang yang menguntungkan? Kenapa begitu? Hakikatnya, mereka adalah orang yang bagus tetapi anda boleh berdagang dengan sempurna tanpa mereka.

Mencari Makna Dari Peristiwa-peristiwa lalu

Anda lihat, kedua-dua stok saham dan kajian analisis teknikal adalah pelukis data – mereka menggunakan data sejarah yang dilukis pada graf, dengan stok yang boleh menjadi data harga, atau dengan analisis teknikal ia boleh menjadi jual terlebih beli dan oversold.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku pada masa lalu sendiri, tidak semestinya menjadi peramal yang boleh dipercayai tentang kemungkinan pergerakan masa depan stok mungkin. Asas analisa semacam itu – menggunakan pencapaian masa lalu sebagai jaminan hasil masa depan yang dijangkakan – adalah sendiri yang cacat, kerana corak sejarah tidak semestinya memegang pada masa akan datang.

Satu perkara yang anda belajar dengan cepat ketika cuba meramalkan masa depan menggunakan carta saham dan analisis teknikal adalah fakta bahawa peristiwa utama benar-benar mengganggu analisis sedemikian dengan serta-merta. Analisis teknikal tidak boleh digunakan untuk meramalkan krisis ekonomi secara tiba-tiba, atau masalah besar dengan reputasi syarikat yang memuk

 

Perdagangan Yang Berfaedah Adakah Dalam Nombor

Dagangan opsyen sentiasa ada dan akan sentiasa menjadi nombor permainan – mengimbangi pengurusan risiko dan kebarangkalian. Carta terkutuk … pedagang purata akan belajar cara yang sukar akhirnya stok saham tidak membantu mereka membuat wang. Walaupun carta mungkin jauh lebih menarik daripada mengatakan, menjalankan proses pengurusan risiko, carta tidak akan membantu mengekalkan keuntungan peniaga apabila pasaran bergerak melawan mereka. Proses pengurusan risiko akan berlaku.

Jadi saya menggesa anda untuk menguji ini untuk diri sendiri. Cuba TIDAK untuk melihat carta stok yang lain hanya untuk satu hari dan lihat apakah anda masih boleh mentakrifkan persediaan perdagangan yang hebat dari persediaan perdagangan yang buruk? Sekiranya anda boleh, tanyalah diri anda sendiri mengapa anda membuang masa semua mentafsirkan carta!

Jika anda telah menjadi sebahagian daripada program keahlian kami, saya pasti anda akan mengejutkan diri dengan seberapa cepat dan mudah anda dapat melihat perdagangan yang baik dengan menggunakan proses kebarangkalian dan pengurusan risiko, dan anda tidak akan perlu melihat carta lain lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *