Category Archives: psikologi

Elakkan kesilapan dalam perdagangan.

Elakkan kesilapan dalam perdagangan. Walaupun semua pedagang melakukan kesilapan tanpa mengira pengalaman, memahami logik disebalik kesilapan ini mungkin mengehadkan kesan kemajuan dagangan anda.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Antara kesilapan dagangan yang sering terjadi adalah berdagang di dalam pelbagai pasaran, saiz dagangan yang tidak konsisten dan terlalu banyak.

Meningkatkan pengetahuan

Meningkatkan pengetahuan⠀⠀⠀⠀⠀⠀Salah satu cara terbaik untuk meningkatkan psikologi dagangan anda ialah dengan meningkatkan pengetahuan anda.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Mempunyai asas pengetahuan yang kukuh mengenai bagaimana dagangan berfungsi akan menjadikan anda melakukan keputusan yang lebih baik dalam jangka masa panjang atau serta merta.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Dengan berdagang, mendidik diri sendiri juga boleh membuktikan anda dapat mengurangkan risiko dan membuat keputusan yang lebih bijak.⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Teruskan berlatih.

Teruskan berlatih.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Belajar dengan tekun dan bekerja keras akan menjadikan anda pedagang yang lebih kuat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Latihan juga merupakan kaedah terbaik dan paling boleh dipercayai untuk mendapatkan kekuatan mental yang anda perlukan untuk berdagang dan meningkatkan psikologi dagangan anda.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Setiap tips akan menjadi lebih berkesan dari semasa ke semasa dan begitu juga dengan latihan.

Rehat Seketika

Rehat Seketika⠀⠀⠀⠀⠀⠀Anda perlu menggunakan taktik yang sama semasa berdagang. Selalunya tindakan kita dipandu oleh emosi kita yang tidak sedar.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Ruang untuk ibu bapa bertenang – dan kemudian menguruskan keadaan dengan fikiran yang rasional.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Kira sehingga 10 atau tarik nafas, sampai ke perut anda, atau berjalan jalan. Apa sahaja yang menghilangkan anda dari situasi itu dan memberi masa… Read More »

Tamak itu Bagus atau Tidak?

Tamak itu Bagus atau Tidak?⠀⠀⠀⠀⠀⠀Tamak adalah satu sudut lain yang perlu ditakuti. Ketamakan juga sama seperti takut terlepas peluang tetapi lebih tertumpu pada pandangan yang lebih luas dan bukannya pada beberapa segmen pasaran yang lebih kecil.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Di bawah ketamakan, berita ekonomi, politik dan kewangan dilihat sangat optimis manakala berita buruk diabaikan sebagai tidak penting.⠀⠀⠀⠀⠀⠀Cara terbaik untuk… Read More »