Pengenalan kepada pengaturcaraan MQL4

By | 09/09/2019

Sebelum mula mengkaji pengaturcaraan MQL4, kami akan menentukan skop kajian kami. Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa program yang dibincangkan dalam buku ini hanya boleh digunakan sebagai aplikasi untuk bekerja di Terminal Pelanggan MetaTrader 4. Ilustrasi berikut menunjukkan peranan program ini dalam pengurusan perdagangan. Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai kepentingan program-program ini dalam pengurusan perdagangan, mari kita lihat ilustrasi.

Rajah 1 Satu program dalam MQL4 sebagai sebahagian daripada Terminal Pelanggan MetaTrader 4.

Sekiranya anda berminat dalam pengaturcaraan MQL4, anda mesti mengenali terminal pelanggan sekarang. Terminal klien adalah sebahagian daripada sistem dagangan dalam talian. Sistem dagangan dalam talian ini juga termasuk pelayan yang dipasang di pusat urus niaga. Pusat berurusan dihubungkan dengan peserta pasar lain, seperti bank dan institusi kewangan. Terminal klien termasuk persekitaran maklumat, satu set parameter dengan maklumat tentang keadaan pasaran dan hubungan antara pedagang dan pusat urus niaga. Parameter ini termasuk maklumat tentang harga semasa, batasan pada saiz pesanan maksimum dan minimum, jarak minimum pesanan berhenti, elaun dan larangan perdagangan automatik, dan banyak parameter berguna lain yang mencirikan keadaan semasa. Persekitaran maklumat dikemas kini apabila kutu baru diterima oleh terminal (garis hijau dalam Rajah 1 sebelum).

Alat terbina dalam

Terminal klien mengandungi alat terbina dalam yang membolehkan anda menjalankan analisis teknikal pasaran dan melaksanakan pengurusan perdagangan manual. Untuk analisa pasaran, anda boleh menggunakan penunjuk teknikal dan pelbagai kajian garis-sokongan / garis rintangan, saluran trend, tahap Fibonacci dan sebagainya.Untuk pengurusan dagangan manual, bar alat pengurusan pesanan digunakan. Menggunakan bar alat ini, pedagang boleh membuka, menutup, dan mengubah pesanan. Di samping itu, terminal ini mempunyai pilihan pengurusan automatik bagi kedudukan pesanan berhenti. Tindakan pedagang dengan alat pengurusan perdagangan terbina dalam menghasilkan pembentukan pesanan perdagangan, yang dikirim ke pelayan.Untuk maklumat lanjut mengenai terminal pelanggan sila rujuk kepada “Userguide” (ClientTerminal_folder \ Terminal.chm).

Alat Pengaturcaraan

Analisis pasaran dan pengurusan perdagangan di MetaTrader 4 Client Terminal dilaksanakan dengan bantuan alat pengaturcaraan. Bahasa MQL4 membenarkan membuat program sedemikian. Terdapat tiga jenis aplikasi yang dibuat dalam MQL4 dan bertujuan untuk bekerja di terminal klien:

  • Penunjuk adat adalah program yang memaparkan secara rutin kerangka pasaran mengikut algoritma pengarang yang ditulis dalam program.
  • Seorang Penasihat Pakar adalah satu program yang membolehkan operasi otomatik sebahagian daripada operasi perdagangan, atau membolehkan perdagangan automatik sepenuhnya.
  • Skrip adalah program untuk melaksanakan tindakan satu kali, termasuk pelaksanaan operasi perdagangan.

Rajah 1 menunjukkan bahawa aplikasi mempunyai cara yang sama akses kepada persekitaran maklumat terminal pelanggan sebagai alat binaan untuk dagangan manual (anak panah biru). Ia juga boleh membentuk pengaruh pengurusan (anak panah merah), dihantar ke terminal pelanggan. Program pelbagai jenis boleh digunakan serentak dan boleh menukar data. Menggunakan aplikasi ini, seorang pengaturcara boleh mengautomasikan sebahagian besar operasi perdagangan, atau membuat robot yang akan berdagang tanpa gangguan pedagang.

Aplikasi dan alat pengurusan manual boleh digunakan di terminal klien secara serentak, melengkapi satu sama lain.Ciri teknikal asas perdagangan menggunakan sistem dagangan dalam talian MetaTrader adalah bahawa semua tindakan pengurusan dihasilkan di terminal pelanggan dan kemudian dihantar ke pelayan. Program aplikasi (Penasihat Pakar, skrip, dan penunjuk) boleh berfungsi sebagai sebahagian daripada terminal pelanggan, dengan syarat ia disambungkan ke pelayan (pusat perhatian). Tiada program aplikasi dipasang pada pelayan.

Pelayan hanya akan memproses isyarat yang datang dari terminal klien. Jika terminal pelanggan diputuskan dari Internet, atau jika program aplikasi (Penasihat Pakar atau skrip) berjalan di dalamnya tidak menghasilkan apa-apa tindakan pengurusan, tiada apa yang akan berlaku pada pelayan.

Skop kajian kami merangkumi program (Penasihat Pakar, skrip, dan indikator adat) yang melakukan perdagangan sebahagian atau automatik sepenuhnya dan yang memperluaskan penyelenggaraan perdagangan secara signifikan (lihat Rajah 1). Dalam buku ini, anda akan menemui perihal komponen program, dan anda akan mendapati peraturan utama mewujudkan dan menggunakan program. Kami juga akan mempertimbangkan secara terperinci contoh program dan contoh parameter persekitaran maklumat terminal pelanggan, yang tersedia untuk program semasa pelaksanaannya.

Program untuk perdagangan automatik mempunyai lebih banyak potensi penggunaan berbanding alat-alat manual pengurusan perdagangan.

Dalam majoriti kes, program menjadikan pekerjaan pedagang lebih mudah, menghapuskan keperluan pengesanan berterusan situasi pasaran, duduk sebelum komputer untuk jangka waktu yang panjang. Ia juga boleh membantu melegakan ketegangan saraf dan mengurangkan bilangan kesilapan yang berlaku dalam tempoh ketegangan emosi yang melampau. Tetapi, perkara utama adalah dengan menggunakan kaedah program pengurusan perdagangan membolehkan peniaga mengembangkan idea mereka sendiri dan menguji mereka pada data sejarah, untuk memilih parameter yang optimum untuk menggunakan idea-idea ini, dan akhirnya, untuk melaksanakan strategi perdagangan pemikiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *