Practical Programming in MQL4

By | 09/09/2019

Pemprograman Praktikal dalam MQL4

Bahagian kedua buku ini menganggap isu-isu berikut: susunan menjalankan operasi perdagangan, prinsip-prinsip pengekodan dan penggunaan skrip mudah, Penasihat Pakar dan penunjuk, serta fungsi standard yang sering digunakan dalam pengaturcaraan dalam MQL4.

Semua bahagian mengandungi beberapa contoh program yang sedia untuk digunakan, tetapi medan aplikasi terhad. Bahagian yang bernama Penciptaan Program Biasa memberi contoh yang anda boleh gunakan sebagai asas untuk mereka bentuk Penasihat Pakar mudah anda sendiri untuk digunakan dalam perdagangan sebenar.Semua kriteria dagangan yang diberikan di bawah digunakan untuk tujuan pendidikan dan tidak boleh dianggap sebagai garis panduan dalam perdagangan pada akaun sebenar.

Pengaturcaraan Operasi Perdagangan

Apabila operasi perdagangan pengaturcaraan, anda harus mempertimbangkan keperluan dan batasan yang berkaitan dengan ciri-ciri pesanan dan peraturan yang diterima di pusat transaksi anda, serta ciri khas teknologi pelaksanaan pesanan perdagangan. Seksyen ini memberikan keterangan terperinci tentang urutan perdagangan yang berprestasi dan mengandungi banyak contoh yang menjelaskan maksud semua fungsi perdagangan yang digunakan untuk membentuk pesanan perdagangan. Seksyen ini mengandungi beberapa skrip yang sedia ada yang dimaksudkan untuk aplikasi terhad.

Program Mudah dalam MQL4

Setelah programmer menguasai pengaturcaraan operasi perdagangan, dia boleh mula membuat program mudah. Bahagian ini memperkatakan prinsip-prinsip am untuk mewujudkan Penasihat Pakar yang mudah dan penunjuk adat yang ringkas, serta perintah berkongsi Penasihat Pakar dengan pelbagai penunjuk. Terutama, bahagian tersebut menerangkan perintah pemindahan data dari indikator adat ke dalam EA. Ia juga memberikan beberapa contoh program mudah yang sedia untuk digunakan dalam amalan perdagangan.

Fungsi Standard

Secara keseluruhan, MQL4 mengira lebih daripada 220 fungsi standard, tidak termasuk fungsi penunjuk teknikal. Ia agak sukar untuk dijelaskan dalam buku ini dan memberi contoh setiap fungsi, mengingati jumlah mereka yang besar. Beberapa fungsi yang memerlukan penjelasan terperinci telah dipertimbangkan di bahagian sebelumnya. Di bahagian ini, kami mempertimbangkan fungsi standard yang paling kerap digunakan dan memberikan beberapa contoh cara menggunakannya dalam program. Pada akhir setiap subseksyen, kami menyediakan senarai penuh fungsi kategori tertentu dan keterangan ringkas mereka.

Penciptaan Program Biasa

Sebagai peraturan, setelah mengamalkan pengekodan beberapa aplikasi mudah dalam MQL4, programmer pergi ke projek yang lebih canggih: Dia mencipta program mudah yang dimaksudkan untuk kegunaan praktikal.

Dalam sesetengah kes, program mudah tidak memenuhi keperluan pengaturcara perdagangan sekurang-kurangnya dua sebab:

  1. Fungsi terhad program mudah tidak dapat memberikan pedagang dengan semua maklumat dan alat perdagangan yang diperlukan, yang menjadikan penerapan program tersebut kurang efisien.
  2. Ketidaksempurnaan kod program sederhana menjadikannya sukar untuk menaik taraf mereka untuk meningkatkan perkhidmatan mereka.

Di bahagian ini, kami mewakili salah satu kemungkinan versi peniaga Penasihat Pakar perdagangan yang boleh digunakan sebagai asas untuk penciptaan projek anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *