Nota Dari telegram

By | 13/07/2018

14/8/2018

zulle razak CTfxadmin

Bon: instrumen hutang yang diterbitkan untuk mendapat modal atau tunai

Bon Perbendaharaan 10 Tahun US menjadi benchmark kepada pasaran bon dunia.

Bila beli Bon, kita beli hutang. Yield atau pulangan daripada Bon adalah faedah yang kita perolehi, secara tetap, daripada hutang berkenaan.

Bila bagi hutang dan terima faedah tetap secara tahunan untuk hutang tersebut, kita terdedah kepada faktor inflasi, iaitu kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang menyebabkan kuasa membeli menurun.

RM50 dahulu tak sama dengan RM50 sekarang jika dibandingkan kuasa membeli.

Jadi, pemberi hutang perlukan pulangan lebih tinggi sekiranya inflasi meningkat.

Ini bermakna, bond Yield meningkat sekiranya jangkaan atau Actual Inflation data meningkat.

Dalam sudut polisi monetari yang dikeluarkan bank pusat, inflasi adalah satu indikator tumpuan.

Sekiranya inflasi meningkat di luar jangkaan bank pusat, ia akan cuba mengawal inflasi dengan mengurangkan kredit dalam pasaran.

Ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan dalam ekonomi yang menyumbang kepada peningkatan inflasi.

Untuk Menurunkan credit dalam ekonomi, bank pusat antaranya meningkatkan kadar faedah atau pelbagai lagi tools (boleh semak di Pinned Message ada nota mengenai polisi monetari).

Kesan kepada matawang? Kenaikan kadar faedah meningkatkan faktor pulangan dan permintaan daripada pelabur. Matawang mengukuh.

Data boleh dapat daripada pelbagai sumber.. Investing.com, marketwatch, yahoo finance..

zulle razak CTfx

admin

Ini nota lama:

FX Ahmad Izzat Ahmad Kamal:
Wassalam.. Selamat hari raya..

Saya Try fokus perbincangan group ini kepada Forex.. Tapi kalau dok forex sahaja boring jugak kan..

Gold: symbol dia XAU..

Dalam soalan tadi, value relatif kepada USD iaitu XAUUSD

Secara asasnya, nilai Gold dipengaruhi oleh:

1. Pembelian oleh Central bank
– gold adalah antara reserves central bank untuk activity monetary

2. USD value: kebanyakan transaction gold adalah dalam USD. Sekiranya USD lemah, nilai Gold meningkat. Ini bermakna lebih banyak USD diperlukan untuk membeli Gold.

3. Kestabilan ekonomi: Gold mempunyai sifat penyimpanan nilai iaitu Gold itu sendiri mempunyai nilai. Beza dengan Matawang daripada kertas yang tiada nilai kepada kertas itu sendiri. Jadi apabila ekonomi tidak “bagus” pelabur akan memilih untuk melepaskan “cash” dan membeli Gold. Ini dipanggil risk off market.

4. Permintaan dalam industri barang kemas: permintaan dalam industri berkenaan yang dikuasai oleh China, India dan US mempengaruhi harga Gold.

Nak trade gold, data yang perlu dinilai:

1. Sentimen pasaran: indikator adalah US 10Y Treasuries Yield dan Equity Index seperti Nikkei225, DAX30, S&P500.
– yield menurun dan equity index semasa menurun, Gold mengukuh.

2. USD Index: inverse correlation kepada Gold

Satu badan yang digunapakai sebagai reference price untuk Pasaran Gold dunia adalah London Bullion Market Association (LBMA). Lihat harga gold yang ditetapkan 2 kali sehari (penetapan sebelah petang atau malam di Malaysia) mempunyai pengaruh besar kepada harga. Boleh lihat di website http://www.lbma.org.uk/pricing-and-statistics-mobile

Untuk trade currency berkaitan Gold, AUD adalah antara currency yang mempunyai Correlation tinggi dengan Gold. Australia mengeluarkan 9% daripada emas dunia. Sekiranya Gold mengukuh, AUD biasanya turut mengukuh bergantung kepada keadaan semasa pasaran.

Update:

Disebabkan oleh jangkaan kenaikan yield US Treasuries dan kenaikan kadar faedah US, tarikan gold sebagai safe haven security menurun.

Market pilih US Treasuries dan simpanan dalam USD cash berbanding Gold semasa risk off.

Dalam group nie ada pelbagai nota.

Try guna function search..

26/7/2018

FOREX MINISTER :tm:

[ACCOUNT SIZE 200 DOLLER]:point_right:weekly maximum drawdown – 20 doller…
:point_right: weekly target 35-50 doller…:anger:[All trade with sl and tp]:anger:
:anger:[ All trade lot size 0.01 ]:anger:

[ACCOUNT SIZE 500 DOLLER]

:point_right: weekly maximum drawdown -40 doller….
:point_right: weekly target 70-100 doller…

:anger:[All trade with sl and tp]:anger:
:anger:[ All trade lot size 0.02 ]:anger:

[ACCOUNT SIZE 1000 DOLLER]

:point_right: weekly maximum drawdown -80 doller….
:point_right: weekly target 150-200 doller…

:anger:[All trade with sl and tp]:anger:
:anger:[ All trade lot size 0.04 ]:anger:

[ACCOUNT SIZE 1500 DOLLER]

:point_right: weekly maximum drawdown -120 doller….
:point_right: weekly target 210-300 doller…

:anger:[All trade with sl and tp]:anger:
:anger:[ All trade lot size 0.06 ]:anger:

[ACCOUNT SIZE 2000 DOLLER]

:point_right: weekly maximum drawdown -160 doller….
:point_right: weekly target 300-400 doller…

:anger:[All trade with sl and tp]:anger:
:anger:[ All trade lot size 0.08 ]:anger:

:point_right:Our weekly target 350-500 pip

:point_right: Monthly target 1500-1600 pip

:point_right:After reaching our goal(profit) weekly during the week.we will stop trading and we will rest.

:point_right: If the target is reached in latent loss.we will close the positions to get them back next week.we will stop trading during this week.

Tq for your love and support:rose::pray::blush:

——————————————————————————————–

25/7/2018

FOREX MINISTER :tm:

:anger:…Market running boring…:anger:
Running trade[5] Gold buy Usdjpy sell GBPJPY sell Gbpaud sell Chfjpy sell

Close all running trade with no loss no profit…

Market running boring and no clear…:+1:

GBPJPY buy limit set at @145.500 Second buy limit @ 145.000:blush:
Sl @ 144.000 :point_right: [150 pip]:fire:
Tp@ 147.500 :point_right:
Set this one:+1: only

Eurnzd sell limit set at @ 1.72300

Sl @ 1.72900
Tp@ 1.70000

:anger:Use small lot..0.01:anger:

Gold buy now @ 1222

Sl @ 1215
Tp@ 1236

Euraud sell @ 1.58400

Sl @ 1.59000
Tp@ 1.56000

Gold buy now @ 1222 Sl @ 1215 Tp@ 1236 :anger:Use small lot…0.01:anger:
Gold again buy now @ 1223
Sl @ 1215
Tp@ open
Gbpusd buy limit at @ 1.31050
Sl @ 1.30650
Tp@ 1.32500
Gbpaud sell now @ 1.77400
Sl @ 1.78000
Tp@ 1.76000

Running trade[7]

Gold buy [2]
Gbpjpy sell
Eurnzd sell
Euraud sell
Gbpusd buy
Gbpaud sell

Cadjpy buy now @ 84.500
Sl @ 84.300 [20 pip]
Tp@ 85.500 [100 pip]Check sl🙂 only 20 pip..

Our weekly target 35-50 doller profit with 0.01 lot size…All trade with sl and tp

GBPJPY buy limit set at @145.500 Second buy limit @ 145.000:blush:
Sl @ 144.000 :point_right: [150 pip]:fire:
Tp@ 147.500 :point_right:

Buy Again now ….@ 145.825

Sl and tp same

:anger::money_with_wings:All trade running with big profit:money_with_wings::anger:
Hold all trade for long term…we will close all trade when our account hit 330-340 doller🙂
Gbpjpy close with good profit🙂
Euraud sell @ 1.58400 Sl @ 1.59000 Tp@ 1.56000 :anger:Use small lot…0.01:anger:

Running 80+ pip profit…

Sl move at @ 1.58300…

Gbpaud sell now @ 1.77400 Sl @ 1.78000 Tp@ 1.76000 :anger:Use small lot …0.01:anger:

Running 30 pip profit…

Sl move at entry point….:+1:

Eurnzd sell limit set at @ 1.72300 Sl @ 1.72900 Tp@ 1.70000 :anger:Use small lot..0.01:anger:

Running 55 pip profit…

Sl move at entry point..:+1:


24/7/2018

FOREX MINISTER :tm:

Gold sell limit set at @ 1232:blush:

Second sell limit @ 1236:blush:

Sl @ 1245 :point_right: [130 pip]:fire:
Tp@ 1211 :point_right: [210 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

 

USDJPY buy limit set at @ 111.440:blush:

Sl @ 110.700 :point_right: [70 pip]:fire:
Tp@ 113.000 :point_right: [155 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

Gbpaud sell limit set at @ 1.77500:blush:

Second sell limit @ 1.77900:blush:

Sl @ 1.78300 :point_right: [80 pip]:fire:
Tp@ 1.76000 :point_right: [150 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

GBPJPY buy limit set at @145.500

Second buy limit @ 145.000:blush:

Sl @ 144.000 :point_right: [150 pip]:fire:
Tp@ 147.500 :point_right: [200pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

EURUSD SELL limit at @ 1.17150:blush:

Sl @ 1.17500 :point_right: [35 pip]:fire:
Tp@ 1.16100 :point_right: [105 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

EURUSD SELL limit at @ 1.17150:blush: Sl @ 1.17500 :point_right: [35 pip]:fire: Tp@ 1.16100 :point_right: [105 pip]:fire: :rose:Use small l
Sl :point_right:1.17600
:
EURUSD SELL limit at @ 1.17150:blush: Sl @ 1.17500 :point_right: [35 pip]:fire: Tp@ 1.16100 :point_right: [105 pip]:fire: :rose:Use small l
Close now…eurusd with profit
Gold sell limit set at @ 1232:blush: Second sell limit @ 1236:blush: Sl @ 1245 :point_right: [130 pip]:fire: Tp@ 1211 :point_right:
Gold sl set at entry point…and tp set 1226.50:fire:

Gold buy limit set at @ 1226.50:blush:

Sl @ 1222 :point_right: [45 pip]:fire:
Tp@ 1236 :point_right: [95 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

 

USDCAD SELL NOW @ 1.31350

Sl @ 1.31550
Tp@ 1.30500

:anger:Use small lot…0.01:anger:

GBPJPY sell now @ 146.125

Sl @ 146.625
Tp@ 145.500

:anger:use small lot…0.01:anger:

Gold sl set at entry point…and tp set 1226.50:fire:
TP hit…60 pip..
But we miss🙂bcz close at entry
Gold buy limit set at @ 1226.50:blush: Sl @ 1222 :point_right: [45 pip]:fire: Tp@ 1236 :point_right: [95 pip]:fire: :rose:Use small l
Trade open:+1:
USDJPY buy limit set at @ 111.440:blush: Sl @ 110.700 :point_right: [70 pip]:fire: Tp@ 113.000 :point_right: [155 pip]:fire: :rose:Use smal
TP set at entry point…bcz confusion

 

Chfjpy sell now @ 112.200

Sl @ 112.550
Tp@ 110.500

:anger:Use small lot…0.01:anger:

Usdjpy sell now @ 111.350

Sl @ 111.750
Tp@ 110.000

:anger:Use small lot …0.01:anger:

Running trade[5]

Gold buy
Usdjpy sell
GBPJPY sell
Gbpaud sell
Chfjpy sell

———————————————————–

23/7/2018

🕴FOREX MINISTER :tm:

Gold sell limit set at @ 1232:blush:

Second sell limit @ 1236:blush:
Sl @ 1245 :point_right: [130 pip]:fire:
Tp@ 1211 :point_right: [210 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

USDJPY buy limit set at @ 111.440:blush:
Sl @ 110.700 :point_right: [70 pip]:fire:
Tp@ 113.000 :point_right: [155 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
Gbpaud sell limit set at @ 1.77500:blush:

Second sell limit @ 1.77900:blush:
Sl @ 1.78300 :point_right: [80 pip]:fire:
Tp@ 1.76000 :point_right: [150 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

GBPJPY buy limit set at @145.500

Second buy limit @ 145.000:blush:
Sl @ 144.000 :point_right: [150 pip]:fire:
Tp@ 147.500 :point_right: [200pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

EURUSD SELL limit at @ 1.17150:blush:
Sl @ 1.17500 :point_right: [35 pip]:fire:
Tp@ 1.16100 :point_right: [105 pip]:fire:
:rose:Use small l
Sl :point_right:1.17600
==========================================

19/7/2018

🕴FOREX MINISTER :tm:

Gbpaud buy limit set at @ 1.75975:blush:
Sl @ 1.75675 :point_right: [30 pip]:fire:
Tp@ 1.76500 :point_right: [52pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
Eurcad sell now @ 1.53900 Sl @ 1.54500 Tp@ 1.52000
:fire:Use small lot size:fire:
Check this:fire::+1:

Eurcad sell at @ 1.53450:blush:

Sl @ 1.54000 :point_right: [55 pip]:fire:
Tp@ 1.52000 :point_right: [145 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

Euraud sell limit set at @ 1.57450:blush:

Sl @ 1.58000 :point_right: [55 pip]:fire:
Tp@ 1.56000 :point_right: [150 pip]:fire:

:rose:Use small lot …0.01:rose:

————————————————

Total trade :point_right: [7]

Open trade [5] pending trade [2]

GBPUSD GBPJPY
EURNZD EURAUD
CHFJPY
EURCAD
EURJPY

——————————————————————–

18/7/2018

GBPJPY  TFH4- telah bergerak kebawah melepasi garis tengah BB(25) trend dah berubah

WAHYU SCALPER

Rahma Holly:
*DOLLAR KEMBALI MENGUAT MERESPON TESTIMONI FED POWELL*
Rabu, 18 Juli 2018

Dollar kembali menunjukkan penguatan pada hari Selasa setelah pimpinan Federal Reserve, Jerome Powell, menunjukkan sikap optimis terhadap kondisi ekonomi AS dan mengindikasikan suku bunga akan dinaikkan dua kali lagi di sisa tahun ini.Powell mengatakan hal tersebut saat memberikan testimoni di hadapan Senat AS, indeks dollar langsung menguat dan berdampak pada penurunan harga emas hingga membentuk level terendah satu tahun.Fed Powell hari ini masih akan memberikan testimoni, selain itu data inflasi atau CPI Inggris dan zona euro akan menjadi fokus hari ini.

Potensi Pergerakan

Emas
Turun lebih dari 1% pada perdagangan Selasa kemarin, harga emas berpeluang rebound ke area 1231 sampai 1235 akibat aksi short covering. Namun Selama tidak menembus ke atas level 1235, emas berpeluang besar kembali turun dengan target ke area 1219.

Minyak Mentah
Penurunan harga minyak mentah pada hari Selasa kemarin masih tertahan di kisaran 67.00. API yang melaporkan kenaikan stok di AS menambah sentimen negatif, jika EIA malam ini pukul 21:30 WIB juga melaporkan penambahan stok, harga minyak mentah berpeluang turun ke area 66.20, namun harus perlu menembus 67.00 terlebih dahulu.

EURUSD
Data CPI zona euro pukul 16:00 WIB akan menjadi penggerak, namun jika dirilis sesuai ekspektasi sebesar 2,0% EURUSD kemungkinan masih akan tertekan akibat kuatnya dollar. Jika menembus ke bawah 1.1650, EURUSD berpotensi turun ke area 1.1610.

GBPUSD
GBPUSD berada di dekat level terendah 7 bulan yang dibentuk 28 Juni lalu. Data CPI Inggris pukul 15:30 WIB memberikan peluang kenaikan GBPUSD ke area 1.3190 jika drilis lebih tinggi dari 2,6%. Area 1.3050 berpotensi menjadi support kuat.

USDJPY
Pagi ini USDJPY telah mencapai level 113.00 untuk pertama kalinya sejak 9 Januari lalu. Perbedaan kebijakan moneter yang semakin lebar menjadi pemicu kenaikan USDJPY. Jika mampu konsisten di atas level 113.00, USDJPY berpeluang naik ke 113.45. Support terdekat di kisaran 112.65.

AUDUSD
Belum ada sentimen terbaru yang mempengaruhi AUDUSD, selama tidak menembus ke atas 0.7400, AUDUSD berpeluang turun ke 0.7340.

—————————————————————-

🕴FOREX MINISTER :tm:
Gold sell limit set at @ 1236:blush:
Sl @ 1241 :point_right: [50 pip]:fire:
Tp@ 1226 :point_right: [100 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
====================================
9.48 am
Gold sell limit set at @ 1232:blush:
Sl @ 1237
:point_right: [50 pip]:fire:
Tp@ 1210 :point_right: [220 pip]
:fire: :rose:Use small lot
..Delete gold pending order..
=================================
Gold buy now at @ 1228.75:blush:
Sl @ 1226 :point_right: [27 pip]:fire:
Tp@ 1236 :point_right: [72 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
—————————————————————————-
2.16 am
Gbpjpy sell limit set at @ 148.800 Sl @ 149.300 Tp@ 147.500 :fire:Use small lot size:fire:
Running
Eurcad sell now @ 1.53900 Sl @ 1.54500 Tp@ 1.52000 :fire:Use small lot size:fire:

Running

Sl move at entry point…now your trade safe:fire:
—————————————————–
Gold sell limit set at @ 1232:blush:
Sl @ 1237 :point_right: [50 pip]:fire:
Tp@ 1210 :point_right: [220 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
————————————————–
Gbpjpy sell limit set at @ 148.500:blush:
Sl @ 149.000 :point_right: [50 pip]:fire:
Tp@ 147.000 :point_right: [220 pip:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
————————————————–
Chfjpy sell limit set at @ 112.950:blush:
Sl @ 113.250 :point_right: [30 pip]:fire:
Tp@ 112.400 :point_right: [45 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
————————————————–
eurjpy sell limit set at @ 131.650:blush:
Sl @ 132.000 :point_right: [35 pip]:fire:
Tp@ 131.000 :point_right: [65 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
————————————————
eurnzd sell limit set at @ 1.72300:blush:
Sl @ 1.72900 :point_right: [60 pip]:fire:
Tp@ 1.71000 :point_right: [130 pip]:fire:
:rose:Use small lot …0.01:rose:
————————————————-
Total trade :point_right: [6]
Open trade [2] pending trade [4]
Eurcad Gold
Chfjpy Eurjpy
Gbpjpy
eurnzd
————————————————————————————–

17/7/2018

HotForex Analisa & Informasi Jul 17, 2018 3:57:40 PM

UPDATE PASARAN 17 July

1. DXY sideway sekitar tahap 95.50
2. EUR / USD naik selepas reject support pada 1.1700
3. GBP / USD cuba recover selepas penurunan berkaitan dengan Brexit semalam
4. AUD / USD agak bullish selepas minit RBA
5. NZD terus mengukuh selepas pengukur inflasi pilihan RBNZ naik ke paras tertinggi dalam 7 tahun

————————————————————————————————–

Rana 🇬🇧🇬🇧🇬🇧Jul 17, 2018 1:55:19 PM

BUY GOLD 1240
CONFIRMED 1500 PIPS
FOR , Take Profit/Stop Loss
————————————————————————

🕴FOREX MINISTER :tm:

Eurcad sell now @ 1.53900  ** tengok BB(25) H4 sell bila close dibawah garis tengah
Sl @ 1.54500
Tp@ 1.52000
——————————————————-
Gbpjpy sell limit set at @ 148.800
Sl @ 149.300
Tp@ 147.500
:fire:Use small lot size:fire:
——————————————————————————————–

15/7/2018
guna default setting
run 8 pairs serentak
Tanpa TP cuma SL/Trailing pair :
EURUSD
GBPUSD
USDCAD
USDJPY
USDCHF
AUDUSD
EURJPY
GBPJPY

14/7/2018
Tiger Snooke 88:
Solat utama didahulukan kemudian br analisis..waktu di Benua Sunda:

  • Malaysia
  • Indonesia
  • Singapura
  • Thailand dan Filipina

Adalah lokasi paling best untuk trade fx.
Waktu kita bekerja dan santai.

🔋Gold tiap2 waktu azan..candle akan bergegau.

🔋CAD/USD dan Gold ada sedikit persamaan,sebab canada antara pengeluar emas terbesar dunia.

🔋Dalam Fx.
Ada yg sebut Gold
Atau XAU/USD

🔋Maksud XAU ialah pengeluar terbesar emas dunia iaitu.

👲CHINA-CNY (X)
👱AUD (A)
👴CAD dan USD (U)

🔋Itulah maksud XAU

Semoga kita mendapat tambahan ilmu fx dan komoditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *