PIPS.

By | 21/01/2016

PIPS.

Pip adalah singkatan dari “percentage in point”. Pip adalah pergerakan harga terkecil yang boleh berlaku dalam kadar pertukaran berdasarkan konvensyen pasaran forex.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pergerakan dalam kadar pertukaran diukur dengan pips. Sebilangan besar pasangan mata wang berharga hingga empat tempat perpuluhan dan perubahan pip adalah titik perpuluhan terakhir (keempat).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pasangan asas mata wang biasanya disebutkan di mana spread bid-ask diukur dalam pip.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pedagang sering menggunakan istilah “pip” untuk merujuk kepada spread antara bid dan ask price pasangan mata wang dan untuk menunjukkan berapa banyak keuntungan atau kerugian yang dapat direalisasikan dari dagangan.

Pips ialah nilai (perpuluhan) terkecil di dalam sesuatu pair matawang itu. Sebagai contoh, harga belian bagi pair GBP/USD ialah 1.9770. Jika pair ini berubah ke 1,9771, maka perubahannya hanyalah 0.0001. Perubahan 0.0001 ini kita katakan 1 pip.

Nilai keuntungan pips adalah berbeza-beza diantara pair dan ianya juga bergantung kepada jenis akaun anda. Sebagai contoh, keuntungan 1 pip bagi pair GBP/USD adalah bersamaan USD1 (mini account) atau USD10 (standard account)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *