Category Archives: ANALISIS FUNDAMENTAL

Indeks Iklim Perniagaan IFO

Indeks Iklim Perniagaan IFO Jerman menilai iklim semasa perniagaan di Jerman dan langkah-langkah jangkaan untuk enam bulan akan datang. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ia adalah indeks komposit berdasarkan tinjauan pengeluar, pembina, pemborong dan peruncit. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Indeks ini dirumuskan oleh Institut Penyelidikan Ekonomi IFO. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Bacaan yang yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan perlu diambil kira sebagai positif/kenaikan harga… Read More »

NZDUSD

Mata wang New Zealand dikenali sebagai dolar New Zealand. Mata wang tersebut telah dipecahkan pada tahun 1967 dan dibahagikan kepada 100 bahagian atau sen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sebelum tahun 1967, mata wang ini dipanggil pound New Zealand. Tetapi sejak dipecahkan kepada perpuluhan, ianya telah bertukar ke dolar New Zealand. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mata wang ini dengan mesra dirujuk sebagai… Read More »

Dasar Fiskal

Dasar Fiskal ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dasar fiskal merujuk kepada penggunaan perbelanjaan kerajaan dan dasar cukai untuk mempengaruhi keadaan ekonomi termasuk permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan, pekerjaan, inflasi dan pertumbuhan ekonomi. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dasar fiskal sebahagian besarnya berdasarkan idea daripada John Maynard Keynes yang berpendapat bahawa pemerintah dapat menstabilkan kitaran perniagaan dan mengatur keluaran ekonomi. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Semasa kemelesetan ekonomi,… Read More »

Technical Analysis Elliott Waves Part 2

Pengiraan yang Betul Betul mengira gelombang Suatu gelombang impuls boleh ditafsirkan sebagai gelombang pembetulan, tetapi tentu saja salah untuk melakukan ini kerana kiraan gelombang Elliot akan benar-benar salah. Dalam angka 7.9, gelombang 3 yang lebih panjang, diikuti oleh gelombang 4 dengan titik hujung di atas bahagian atas gelombang 1, mesti dilabelkan sebagai gelombang impuls. Apabila… Read More »

Nota Dari telegram

14/8/2018 zulle razak CTfxadmin Bon: instrumen hutang yang diterbitkan untuk mendapat modal atau tunai Bon Perbendaharaan 10 Tahun US menjadi benchmark kepada pasaran bon dunia. Bila beli Bon, kita beli hutang. Yield atau pulangan daripada Bon adalah faedah yang kita perolehi, secara tetap, daripada hutang berkenaan. Bila bagi hutang dan terima faedah tetap secara tahunan… Read More »