Double Bottom Reversal

By | 26/06/2018

Double Bottom Reversal

The Double Bottom Reversal adalah corak pembalikan kenaikkan yang biasanya terdapat di carta bar, carta garis, dan carta candlestick. Seperti namanya, pola itu terdiri daripada dua palung berturut-turut yang hampir sama, dengan puncak sederhana di antara. Perhatikan bahawa Double Bottom Reversal pada bar atau barisan garis adalah sama sekali berbeza dari Breakdown Bottom Double pada carta P & F. Yaitu, Kerugian Double Bottom pada carta P & F adalah corak penurunan harga yang menandakan pemecahan sokongan turun.

Walaupun terdapat variasi, Pembalikan Double Double klasik biasanya menandakan trend perantaraan atau jangka panjang dalam trend. Ramai Potensi Double Bottom Boleh terbentuk di sepanjang jalan, tetapi sehingga rintangan utama dipecahkan, pembalikan tidak dapat disahkan. Untuk membantu menjelaskan, kita akan melihat perkara utama dalam pembentukan dan kemudian berjalan melalui contoh.

Trend Sebelum: Dengan sebarang corak pembalikan, mesti ada trend yang sedia ada untuk terbalik. Dalam kes Double Reversal, satu trend menurun yang signifikan dalam beberapa bulan perlu dibuat.

Palung Pertama: Palung pertama harus menandakan titik terendah trend semasa. Oleh itu, palung pertama adalah agak normal dalam penampilan dan aliran menurun terus kukuh.

Puncak: Selepas palung pertama, kemajuan yang berlaku biasanya antara 10 hingga 20%. Volum di muka dari palung pertama biasanya tidak masuk akal, tetapi peningkatan boleh menandakan pengumpulan awal. Tinggi puncak kadang-kadang bulat atau ditarik sedikit dari keraguan untuk kembali ke bawah. Ragu-ragu ini menunjukkan bahawa permintaan semakin meningkat, tetapi masih tidak cukup kuat untuk pelarian.

Palung Kedua: Penurunan tindak balas yang tinggi biasanya berlaku dengan jumlah yang rendah dan memenuhi sokongan dari tahap sebelumnya yang rendah. Sokongan dari rendah sebelumnya harus dijangka. Walaupun selepas menubuhkan sokongan, hanya kemungkinan pembalikan Double Double wujud, dan ia masih perlu disahkan. Tempoh masa antara palung boleh berbeza dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, dengan norma menjadi 1-3 bulan. Walaupun palet tepat lebih baik, terdapat beberapa bilik untuk bergerak dan biasanya, palung dalam 3% daripada sebelumnya dianggap sah.

Advance dari Prough: Volume lebih penting untuk Double Bottom Reversal daripada top double. Terdapat bukti yang jelas bahawa jumlah dan tekanan beli mempercepatkan semasa pendahuluan palung kedua. Pendakian dipercepat, mungkin ditandakan dengan jurang atau dua, juga menunjukkan perubahan berpotensi dalam sentimen.

Rintangan Rintangan: Walaupun selepas berdagang sehingga rintangan, pembalikan atas dan trend masih belum lengkap. Memecahkan rintangan dari titik tertinggi di antara palung melengkapkan Pembalikan Double Bottom. Ini juga harus berlaku dengan peningkatan jumlah dan / atau pendakian yang dipercepatkan.

Rintangan Beralih Sokongan: Rintangan patah menjadi sokongan yang berpotensi dan kadang kala ujian terhadap tahap sokongan baru ini dengan pembetulan pertama. Ujian semacam itu boleh menawarkan peluang kedua untuk menutup posisi yang pendek atau memulakan jangka panjang.

Sasaran Harga: Jarak dari pelarian rintangan ke paras terendah boleh ditambah di atas rintangan rintangan untuk menganggar sasaran. Ini akan membayangkan bahawa pembentukan yang lebih besar adalah, semakin besar potensi pendahuluan.

Adalah penting untuk diingat bahawa Double Bottom Reversal adalah perantaraan untuk corak pembalikan jangka panjang yang tidak akan terbentuk dalam beberapa hari. Walaupun pembentukan dalam beberapa minggu adalah mungkin, adalah lebih baik untuk mempunyai sekurang-kurangnya 4 minggu antara rendah. Bottoms biasanya mengambil masa lebih lama daripada puncak untuk membentuk dan kesabaran sering menjadi kebaikan. Beri masa corak untuk membangun dan mencari petunjuk yang tepat. Permulaan awal palung pertama harus 10-20%. Palung kedua harus membentuk rendah dalam 3% dari rendah sebelumnya dan jumlah pada muka berikutnya harus meningkat. Penunjuk volum seperti Flow Money Chaikin, OBV dan Pengumpulan / Pengedaran boleh digunakan untuk mencari tanda-tanda tekanan beli. Seperti halnya di atas dua, ia amat penting untuk menunggu pelarian rintangan. Pembentukan ini tidak lengkap sehingga tahap tindak balas sebelumnya diambil.

Selepas trend menurun lebih rendah selama hampir setahun, PFE membentuk Pembalikan Double Bottom dan memecahkan ketahanan dengan peningkatan jumlah.

Dari paras tinggi berhampiran 50 pada bulan April-99, PFE menurun kepada 30 pada bulan November-99, yang merupakan penurunan 52 minggu yang baru.

Saham meningkat lebih daripada 20% daripada yang rendah dan membentuk reaksi tinggi sekitar 37 1/2. Jumlah dagangan meningkat dan pencapaian 13 Jan (panah hijau) berlaku pada jumlah tertinggi sejak 5 November.

Selepas pengunduran yang singkat, terdapat percubaan lain untuk menentang rintangan di atas, tetapi ini gagal. Walau bagaimanapun, jumlah hari yang lebih tinggi pada umumnya lebih tinggi daripada hari-hari yang semakin menurun. Keupayaan stok untuk kekal pada pertengahan tiga puluhan untuk jangka masa yang panjang menunjukkan beberapa pengukuhan dalam permintaan.

Kemerosotan dari 37 1/2 ke 30 adalah tajam, tetapi jumlah penurunan tidak membesar secara material. Terdapat dua hari apabila jumlah penurunan dalam melebihi 60 hari SMA dan aliran Wang Chaikin menurun hampir -10% dua kali. Walau bagaimanapun, aliran wang menunjukkan pengumpulan sepanjang penurunan dengan kebanyakannya berada di atas sifar dengan pergerakan berkala di atas + 10%.

Palung kedua terbentuk dengan rendah yang sama dengan rendah sebelumnya (30) dan sedikit lebih dari 2 bulan memisahkan terendah.

Kemajuan rendah kedua menyaksikan satu langkah pantas dengan pengembangan jumlah. Selepas tahap kedua yang rendah pada 30, 5 dari 6 hari yang akan datang memuncak jumlah melebihi SMA 60 hari. Aliran Wang Chaikin, yang tidak pernah benar-benar lemah, bergerak di atas + 20% dalam tempoh 6 hari dari yang rendah.

Rintangan pada 37 1/2 telah dipecahkan dengan jurang pada pembukaan dan pengembangan kelantangan yang lain. Selepas berlari dari 30 hingga 40 dalam beberapa minggu, stok kembali ke rehat rintangan pada 37 1/2, yang kini menjadi sokongan. Terdapat peluang ringkas untuk masuk ke arah mundur dan stok cepat maju pada masa lalu 45.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *