Bollinger Bands(BB)

By | 21/01/2016

http://forex-indicators.net/volatility-indicators/bollinger-bands

Bolinger Band(BB)

Dibangunkan oleh John Bollinger, Bollinger Bands ini mencatatkan dengan mengira moving average yang mudah untuk harga, kemudian mewujudkan dua band beberapa fi ed spesi sisihan piawai di atas dan di bawah purata bergerak ‘Anda boleh menarik bergerak analisis purata mudah pada carta yang sama dengan Bollinger Bands analisis, menggunakan selang yang sama, Selain itu, Bollinger Bands biasanya diplotkan dengan analisis bar supaya jarak satu band dengan harga mudah dipatuhi.

Indicator teknikal BB hampir sama dengan MA. Bezanya ialah “cara” bands atau garisan support dan resistance dilukis. Garisan bands ini akan berada diatas dan dibawah pasaran.

BB memerlukan 2 jenis input/data untuk dihasilkan, iaitu Average(purata) dan“standard deviation”(jarak garisan supp/res dari harga pasaran) macam MA, ia memerlukan hanya 1 iaitu bilangan purata hari dengan upperband boleh dikatakan “overbought” dan bila berada hampir dengan lowerband boleh dikatakan sebagai “oversold”.

Jarak upperband dan lowerband yang semakin berhampiran selalunya dianggap oleh traders sebagai tanda-tanda awal yang pasaran mungkin breakout dengan kuat ke satu arah.

Kegunaan yang paling biasa menggunakan Bollinger Bands adalah untuk:

– Menentukan pasaran overbought dan oversold

Pasaran overbought atau oversold adalah salah satu harga telah meningkat atau jatuh terlalu jauh dan oleh itu harga mungkin berulang semula. Harga berhampiran signal band yang lebih rendah adalah pasaran terlebih jual dan harga berhampiran isyarat band atas adalah  pasaran terlebih beli.

bb1

Isyarat overbought dan oversold yang paling boleh dipercayai apabila pasaran bukan tren -mana harga membuat
siri paras tertinggi sama dan rendah.
Jika pasaran adalah tren, kemudian memberi isyarat ke arah trend mungkin menjadi lebih dipercayai. Untuk
Sebagai contoh jika harga berada dalam trend ke atas, kemasukan perdagangan yang lebih selamat boleh diperolehi dengan menunggu harga untuk pengunduran
memberi isyarat terlebih jual dan kemudian tum semula.

Isyarat Beli/overbought
– Digunakan dalam kombinasi dengan pengayun, menjana membeli atau menjual isyarat
Jika anda menggunakan Bollinger Band dalam kombinasi dengan pengayun seperti Indeks Kekuatan Relatif (RSI), membeli dan menjual isyarat dijana apabila Bollinger Band isyarat pasaran overbought / oversold pada masa yang sama masa pengayun menandakan perbezaan yang.

f satu langkah yang harga akan berlaku
l w turun naik sering mendahului mendadak
– Beri amaran 0_
langkah beras. Satu tempoh o
Band 0
” “L tility akan menyebabkan s larangan
ften sempit sebelum p tajam
d mengecil.
lTlOV € 111 PTICCS, IOW VO 3
l
Foto dan bahagian bawah
‘Nals potensi yang
– Potensi Signal bahagian
t ‘s antara band sig
‘Yang
A r bahawa atas
l t k. A bawah yang memecah menjadi ow
teratas dalam mar e
band isyarat dasar yang berpotensi.
Bove yang Anotller fi betw €€ rl
b eaks atas band atas diikuti oleh tha lain 1
l band yang lebih rendah diikuti oleh satu lagi yang LS antara
Atas yang
theltands band atas

Parameter \
Panjang purata bergerak biasanya 20 hari atau kurang. Bollinger mencadangkan penggunaan purata bergerak yang akan menangkap retracement pertama tahun satu langkah ke atas.
Bollinger menggunakan rajah fi daripada 2 sisihan piawai dalam pekerjaannya, yang dalam perdagangan saham. Satu nilai 2 menangkap kira-kira 95% daripada variasi dalam tindakan harga. Fi güreş yang berbeza mungkin lebih sesuai untuk lain jenis pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *