Cara Mengira Wave ke 5

By | 26/06/2018

Cara Mengira Wave ke 5

 

1 trend menaik dari low ke high… kita masukkan Plot2 wave, 1 persatu di gambar rajah bagi pembentukkan wave di level2 fibo…..

Jelaskan?? diatas menunjukkan di mana plot2 wave di letakkan..sebelom comfirmation dengan fibo retracement dilakukan….

 

sekarang andaikata wave 3 belom muncul lagi dan setelah beberapa jam wave tiga sudah siap , korang dalam masa yang sama . gunakan tool fibo untuk menyukat dimana wave 3 akan terhenti..rujuk pada rajah di atas.. kelihatan wave 3 sudah melepasi level 261.8 di horizontal line merah…

kesan wave dua yg berlaku dia diantara 3 level fibo berkenaan dan pattern correction wave yang berlaku di wave 2 berbentuk lebih kurang patern zigzag…. atau yg lain2 kena tgk balik nota awal Elliot wave…

sekiranya wave 2 di mark pada tempat ini ..akan terlihat x berapa valid sebab apabila kita tarik fibo keaadan fibo akan lari….. di wave 2 kita tak perlu risau sangat… sebab kita dah nampak base yg dan tanda yg abg buat tadi ada subwave wave tiga yg hendak extend wave… paham baik2 subwave , wave dalam wave…

yg penting di sini kita tarik seperti ini….. autamatik sematkan dalam kepala wave 3 dah hit level 261.8 . ini contoh setup nak sell di wave 5

  • marking demi marking…
  • kita buat setelah price jejak level fibo ….
  • bersabar dulu tak pe kan kan kan…….

ok kita terus kan lagi….. bagaimana yg dikatakan wave 4 tuh valid?… persoalan demi persoalan bermain di minda…. cara untuk kenal pasti wave 4 itu valid ada seperti dalam gambar di atas perhatikan cara tarik fibo sekali untuk mengesan retracement di wave 4 tersebut. Untuk wave 4 di dalam nota ada direkodkan akan berlaku retrecment di 2 level fibo 23.8 & 38.2.. letakkan fibo betol2 dipucuk wave 3 dan lihat retrecment akan berlaku di 2 level berkenaan atau salah satu…

cara mengesan wave 4 seperti cara kita menarik fibo untuk mengesan wave 2 seperti dalam gambar rajah di bawah… cuma di wave 4 kita just tarik kosong duduk di puncak wave 3……

ok kita teruskan lagi untuk mengesan last wave 5 untuk sell ikut lot masing2 😈 apabila wave 4 dah complate siap fokus betol2 di wave 5 untuk entry solid sell ,bersabar dahulu untuk entry….

nampak x sub wave 5 tengah nak siapkan kitaran nya??.. saya tarik 1 fibo sahaja x perlu dah sakit2 kepala. nampak ja subwave – 1-2 – ,terus plug fibo… tunggu price berlegar2 di dalam kawasan fibo dan dia tgh memberitahu wave2 dah complate. saya akan tunggu di 423.6 untuk entry sell

di line merah jambu layer secara berhemah, ok nampak x selepas wave 4 dah siap dan nampak x lagi subwave wave 5 tengah beraksi…. 12345… boommmmm sellllll……….

nampak tak sub wave wave 4 hit 38.2… ini menandakan sub wave wave 5 belom siap… dan bagaimana saya nak kenalpasti lagi.. saya akan tunggu sub wave 1-2 muncul dan saya akan tarik fibo seperti ini dibawah…

boommmmm, sell 261.8.. bila dan sell mcm mana nak tp???

 

RATIO KEBARANGKALIAN

  • Wave 2 = 61.8% hingga 78.6% daripada Wave 1
  • Wave 3 = 161.8% daripada Wave 1
  • Wave 4 = 23.6% hingga 38.2 daripada Wave 3
  • Wave 5 = Wave 1
  • Wave B = 61.8% hingga 138.2 daripada Wave A
  • Wave C = 1 hingga 161.8%daripada Wave A

 

HUBUNGKAIT FIBONACCI & ELLIOT WAVE

  • Wave 2 = 50 – 61.8% daripada Wave 1
  • Wave 4 = 38.2% – 50.0% daripada Wave 3
  • Kebiasaan Wave 4 tidak melebihi 50% Wave 3
  • Wave 5 = 61.8%,100%, 161.8% daripada Wave 1
  • Wave B retrace lebih kurang 38.2% kemudian 50% dan seterusnya 61.8% daripada Wave A
  • Sekiranya Wave C melebihi 161.8% daripada Wave A, kemungkinan besar bentuk tersebut adalah wave impuls daripada bentuk zigzag.
  • Kebiasaan Wave C adalah sama panjang dengan Wave A kemudian 161.8% dan seterusnya 61.8%
  • Wave 1, 3 atau 5 biasanya akan melebihi 162% daripada wave impuls terpanjang seterusnya.

 

Ratio 1

  • Wave 3 – 261.8%
  • Wave 4 – 100 % – 161.8%
  • Wave 5 – 423.6%

 

Ratio 2

  • Wave 3 – 161.8%
  • Wave 4 – 100 %
  • Wave 5 – 200.0% – 261.6%

KAEDAH PENGIRAAN TARGET AREA WAVE 5:

(JARAK DI ANTARA PERMULAAN WAVE 1 DAN PENGHUJUNG WAVE 3) X (61.8%) + (TITIK PENGAKHIRAN WAVE 4) = TARGET AREA WAVE 5

Nota:

  1. Kaedah pengiraan ini hanya GARIS PANDUAN SAHAJA.
  2. Structure/bentuk wave 5 adalah panduan yg lebih tepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *