Double Top Reversal

By | 26/06/2018

Double Top Reversal

The Double Top Reversal adalah corak pembalikan menurun yang biasanya terdapat di carta bar, carta garis, dan carta candlestick. Seperti namanya, pola itu terdiri daripada dua puncak berturut-turut yang hampir sama, dengan palung sederhana di antara. Ambil perhatian bahawa Pembalikan Atas Double pada carta bar atau garis adalah sama sekali berbeza daripada Breakout Top Double pada carta P & F. Iaitu, Breakouts Double Top pada carta P & F adalah corak kenaikkan yang menandakan pelarian rintangan terbalik.

Gillette Co. (G) Carta contoh pembalikan atas Double dari StockCharts.com

Walaupun terdapat variasi, Peningkatan Atas Dua klasik menandakan sekurang-kurangnya perubahan perantaraan, jika bukan perubahan jangka panjang, dalam trend dari kenaikan harga hingga menurun. Ramai Pembalikan Top Double yang berpotensi boleh dibentuk sepanjang perjalanan, tetapi sehingga sokongan utama dipecahkan, pembalikan tidak dapat disahkan. Untuk membantu menjelaskan, kita akan melihat perkara utama dalam pembentukan dan kemudian berjalan melalui contoh.

Trend Sebelum: Dengan sebarang corak pembalikan, mesti ada trend yang sedia ada untuk terbalik. Dalam kes Double Reversal Top, aliran meningkat yang signifikan dalam beberapa bulan perlu disediakan.

Puncak Pertama: Puncak pertama harus menandakan titik tertinggi trend semasa. Oleh itu, puncak pertama adalah agak normal dan aliran menaik tidak berada dalam bahaya (atau yang dipersoalkan) pada masa ini.

Palung: Selepas puncak pertama, penurunan berlaku yang biasanya berkisar dari 10 hingga 20%. Volum pada penurunan dari puncak pertama biasanya tidak penting. Sedekah kadang-kadang dibulatkan atau ditarik sedikit, yang dapat menjadi tanda permintaan hangat.

Puncak Kedua: Kemunculan rendah biasanya berlaku dengan jumlah yang rendah dan memenuhi rintangan dari tahap sebelumnya. Rintangan dari tinggi sebelumnya harus dijangkakan. Walaupun selepas menentang perlawanan, hanya kemungkinan Pembalikan Atas Double wujud. Corak masih perlu disahkan. Tempoh masa di antara puncak boleh berbeza dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, dengan norma menjadi 1-3 bulan. Walaupun puncak yang tepat lebih baik, terdapat beberapa kelonggaran. Biasanya, puncak dalam 3% daripada tahap sebelumnya adalah mencukupi.

Tolak dari Peak: Penurunan berikutnya dari puncak kedua sepatutnya menyaksikan peningkatan jumlah dan / atau keturunan yang dipercepat, mungkin ditandakan dengan jurang atau dua. Kemerosotan sedemikian menunjukkan bahawa daya permintaan lebih rendah daripada penawaran dan ujian sokongan sudah hampir.

Sokongan Cuti: Walaupun selepas berdagang untuk menyokong, Pembalikan Kedua dan pembalikan trend masih belum selesai. Memecahkan sokongan dari titik terendah antara puncak melengkapkan Pembalikan Atas Double. Ini juga harus berlaku dengan peningkatan jumlah dan / atau keturunan yang dipercepatkan.

Sokongan Turned Resistance: Sokongan patah menjadi rintangan yang berpotensi dan kadang kala ujian terhadap tahap rintangan baru ini dengan reaksi reaksi. Ujian sedemikian boleh menawarkan peluang kedua untuk keluar dari kedudukan atau memulakan sesuatu yang singkat.

Sasaran Harga: Jarak dari pemecahan sokongan ke puncak boleh dikurangkan daripada rehat sokongan untuk sasaran harga. Ini akan menyimpulkan bahawa semakin besar pembentukannya, semakin besar kemungkinan penurunan tersebut.

Walaupun pembentukan Double Top Reversal mungkin kelihatan lurus, juruteknik perlu mengambil langkah yang sewajarnya untuk mengelakkan Revolusi Top Double yang menipu. Puncak-puncak itu harus dipisahkan oleh kira-kira sebulan. Jika puncaknya terlalu dekat, mereka hanya boleh mewakili rintangan biasa dan bukannya perubahan yang kekal dalam gambar bekalan / permintaan. Pastikan bahawa rendah antara puncak menurun sekurang-kurangnya 10%. Penurunan kurang daripada 10% mungkin tidak menunjukkan peningkatan ketara dalam tekanan jualan. Selepas kemerosotan itu, analisa palung untuk petunjuk mengenai kekuatan permintaan. Sekiranya palung menyusut sedikit dan mempunyai masalah bergerak balik, permintaan akan menjadi kering. Apabila keselamatan tidak dipertingkatkan, cari penguncupan dalam isipadu sebagai petunjuk lanjut tentang permintaan yang semakin lemah.

Mungkin aspek terpenting Double Reversal adalah untuk mengelakkan melompat senjata. Tunggu sokongan dipecahkan dengan cara yang meyakinkan, dan biasanya dengan pengembangan kelantangan. Harga atau penapis masa boleh digunakan untuk membezakan antara rehat sokongan sah dan palsu. Penapis harga mungkin memerlukan rehat sokongan 3% sebelum pengesahan. Penapis masa mungkin memerlukan pemecahan sokongan untuk ditahan selama 3 hari sebelum mempertimbangkannya. Trend ini berkuat kuasa sehingga terbukti sebaliknya. Ini terpakai kepada Double Top Reversal juga. Sehingga sokongan dipecahkan dengan cara yang meyakinkan, tren itu masih kekal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *