Beberapa konsep asas

By | 10/09/2019


Subjek kepentingan kami adalah program yang ditulis dalam MQL4. Sebelum kita memulakan pembentangan terperinci peraturan program penulisan, adalah perlu untuk menerangkan konsep asas yang mencirikan suatu program dan hubungannya dengan persekitaran maklumat. Terminal Pelanggan MetaTrader 4 berfungsi dengan sambungan dalam talian. Keadaan di pasaran kewangan berubah secara berterusan, yang memberi kesan kepada carta simbol di terminal klien. Ticks menyediakan terminal pelanggan dengan maklumat tentang perubahan harga di pasaran.

Pengertian tanda semak

Tanda adalah peristiwa yang dicirikan oleh harga baru simbol pada suatu ketika.
Ticks dihantar ke setiap terminal pelanggan oleh pelayan yang dipasang di pusat urus niaga. Seperti yang sesuai dengan keadaan pasaran semasa, kutu mungkin diterima lebih atau kurang kerap, tetapi setiap satunya membawa penawaran baru-kos satu mata wang yang dinyatakan dalam mata wang lain.
Permohonan yang beroperasi di terminal klien mungkin berfungsi dalam jangka masa yang panjang, contohnya, beberapa hari atau minggu. Setiap aplikasi dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan untuk program jenis tertentu. Sebagai contoh, Penasihat Pakar (EA) tidak berfungsi secara berterusan sepanjang masa. EA biasanya dilancarkan pada masa ini apabila satu tanda baru muncul. Atas sebab ini, kami tidak mencirikan tanda kutip hanya sebagai petikan baru, tetapi sebagai peristiwa yang akan diproses oleh terminal klien.
Tempoh operasi EA bergantung kepada kod program apa yang dimasukkan ke dalam EA. EA Normal menyempurnakan satu kitaran pemprosesan maklumat selama sepersepuluh atau sepersepuluh detik. Dalam masa ini, EA boleh memproses beberapa parameter, membuat keputusan perdagangan, dengan syarat peniaga dengan beberapa maklumat berguna dan sebagainya. Setelah selesai kerja ini, EA pergi ke mod menunggu sehingga satu tanda baru muncul. Semakan baru ini melancarkan EA sekali lagi, program ini membuat operasi yang sesuai lagi dan kembali ke mod menunggu. Huraian terperinci tentang bagaimana penampilan cip baru mempengaruhi operasi program berikut seterusnya.

Pengertian kawalan

Kawalan adalah istilah yang digunakan untuk membincangkan aliran pelaksanaan kod dalam suatu program, serta aliran antara program dan terminal klien.
Kawalan adalah proses melaksanakan tindakan yang ditetapkan oleh algoritma program dan ciri terminal klien. Kawalan boleh dipindahkan dalam program dari satu baris kod ke yang lain, serta dari program ke terminal klien.
Kawalan dipindahkan dengan cara yang sama dengan seorang penceramah yang memberikan lantai kepada penceramah lain pada suatu mesyuarat. Seperti penceramah di mesyuarat, terminal pelanggan dan kawalan pemindahan program antara satu sama lain. Pada masa itu, terminal pelanggan menguasai. Statusnya lebih tinggi daripada status program, seperti kewibawaan pengerusi yang lebih tinggi daripada pembicara biasa.
Sebelum program dilancarkan, kawalan berada di bawah pengawasan terminal pelanggan. Sebaik sahaja program dilancarkan dan kutipan baru diterima, terminal pelanggan memindahkan kawalan ke program. Kod program mula dilaksanakan pada masa ini.
Terminal pelanggan, setelah ia memindahkan kawalan ke program, tidak menghentikan operasinya. Ia terus berfungsi dengan prestasi maksima sepanjang tempoh masa ia dilancarkan pada PC. Program ini hanya boleh mula beroperasi pada masa ini apabila terminal pelanggan telah memindahkan kawalan kepadanya (seperti pengerusi mesyuarat mengawal mesyuarat sepanjang masa yang sedang berlaku, sedangkan pembicara semasa mengambil lantai untuk tempoh masa yang terhad ).

Selepas ia selesai operasi, program itu mengembalikan kawalan ke terminal klien dan tidak boleh melancarkan dirinya sendiri. Bagaimanapun, walaupun program ini mempunyai kawalan, program menentukan kapan akan mengembalikan kawalan kepada terminal klien. Dengan kata lain, terminal klien tidak dapat mengembalikan kawalan dari program dengan sendirinya. Tindakan dinamik pengguna (contohnya, pemecatan program dipaksa) adalah pengecualian.
Apabila membincangkan perkara-perkara prestasi dan struktur dalaman program, kami sangat berminat dalam bahagian kawalan yang dipindahkan dalam suatu program. Marilah kita merujuk kepada angka berikut, Rajah 2. Ia menunjukkan sifat umum memindahkan kawalan ke, dari, dan dalam suatu program. Lingkaran yang ditunjukkan dalam gambar itu menyifatkan beberapa serpihan kecil yang telah diselesaikan secara logik dari suatu program, sedangkan anak panah di antara kalangan menunjukkan bagaimana kawalan dipindahkan dari satu serpihan ke yang lain.

Rajah 2 Memindahkan kawalan dalam program.

Program pelaksana, yang merupakan salah satu yang menerima kawalan dari terminal pelanggan, mula mengambil beberapa tindakan mengikut algoritma yang sedia ada. Program mengandungi baris kod, yang menentukan urutan pelaksanaan program. Urutan umum pelaksanaan program terdiri daripada pemindahan kawalan berurutan dari satu baris ke satu lagi ke arah atas ke bawah. Dalam bahagian berikut, kami akan mempertimbangkan apa yang boleh ditulis dalam baris kod program, dan mengikut peraturan yang boleh ditulis.

Di sini, hanya penting untuk menekankan bahawa setiap serpihan selesai secara logik dilaksanakan-contohnya, beberapa pengiraan matematik dibuat, mesej dipaparkan pada skrin, pesanan perdagangan dibentuk dan sebagainya. Sehingga serpihan semasa program dijalankan, ia mengekalkan kawalan. Setelah selesai sepenuhnya, kawalan dipindahkan ke serpihan yang lain. Oleh itu, kawalan di dalam suatu program dipindahkan dari satu serpihan yang lengkap kepada yang lain kerana ia dilaksanakan. Sebaik sahaja serpihan terakhir dilaksanakan, program akan mengembalikan kawalan ke terminal klien.

Idea komen

Program terdiri daripada dua jenis rekod: kod yang menyusun program itu sendiri, dan teks penjelasan kepada kod program.
Suatu komen adalah bahagian pilihan dan tidak boleh dilaksanakan bagi suatu program yang menerangkan kod tersebut.
Oleh itu, komen adalah bahagian pilihan program. Ini bermakna program sedia ada akan berfungsi mengikut kodnya tanpa mengira sama ada terdapat komen di dalamnya atau tidak. Walau bagaimanapun, komen memudahkan pemahaman tentang kod program yang sangat banyak. Terdapat satu baris dan pelbagai komen. Komen satu arah adalah sebarang urutan aksara berikutan slash berganda (//) pada baris yang sama. Tanda komentar satu talian berakhir dengan suapan line. Komen multi-baris bermula dengan aksara-aksara / * dan berakhir dengan * / (lihat Rajah 3).

Komen digunakan untuk menerangkan kod program. Program yang baik sentiasa mengandungi komen.

Rajah 3 Contoh komen dalam sesuatu program

Komen digunakan secara meluas dalam pengekodan. Mereka biasanya dipaparkan dengan kelabu. Kami juga akan menggunakan ulasan, untuk menjelaskan kod kami dan menjadikannya lebih mudah difahami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *