Head and Shoulders Top (Reversal)

By | 26/06/2018

Head and Shoulders Top (Reversal)

Bentuk kepala dan bahu bentuk pembalikan selepas aliran menaik, dan penyelesaiannya menandakan pembalikan arah aliran. Corak ini mengandungi tiga puncak berturut-turut dengan puncak pertengahan (kepala) yang tertinggi dan kedua puncak di luar (bahu) menjadi rendah dan hampir sama. Barisan reaksi setiap puncak boleh disambungkan untuk membentuk sokongan, atau garis leher.

 

Seperti namanya, corak pembalikan kepala dan bahu terdiri daripada bahu kiri, kepala, bahu kanan, dan garis leher. Bahagian lain yang memainkan peranan dalam corak adalah jumlah, penembusan, sasaran harga dan sokongan menjadi rintangan. Kami akan melihat setiap bahagian secara individu, dan kemudian meletakkannya bersama beberapa contoh.

Trend Sebelum: Adalah penting untuk menubuhkan kewujudan aliran menaik sebelum ini untuk menjadi corak pembalikan. Tanpa arah aliran menaik sebelum ini, tidak boleh menjadi corak pembalikan kepala dan bahu (atau sebarang corak pembalikan untuk perkara itu).

Bahu Kiri: Semasa dalam aliran menaik, bahu kiri membentuk puncak yang menandakan titik tinggi trend semasa. Setelah membuat puncak ini, penurunan akan menyempurnakan pembentukan bahu (1). Rendahnya kemerosotan biasanya berada di atas garis trend, menjaga arah aliran meningkat secara utuh.

Kepala: Dari rendah bahu kiri, pendahuluan bermula yang melebihi tinggi sebelumnya dan menandakan bahagian atas kepala. Selepas memuncak, penurunan penurunan seterusnya menandakan titik kedua garis leher (2). Rendahnya penurunan ini biasanya memecahkan garis aliran menaik, meletakkan aliran menaik dalam bahaya.

Bahu kanan: pendahuluan dari rendah kepala membentuk bahu kanan. Puncak ini lebih rendah daripada kepala (tinggi yang lebih rendah) dan biasanya selaras dengan tinggi bahu kiri. Walaupun simetri lebih disukai, kadang-kadang bahu boleh keluar dari kekalahan. Penurunan dari puncak bahu kanan harus memecahkan garis leher.

Neckline: Bentuk neckline dengan menghubungkan titik rendah 1 dan 2. Titik rendah 1 menandakan akhir bahu kiri dan permulaan kepala. Titik rendah 2 menandakan akhir kepala dan permulaan bahu kanan. Bergantung kepada hubungan di antara dua titik rendah, garis leher boleh meluncur, cerun atau mendatar. Kemiringan garis leher akan mempengaruhi tahap penurunan harga pola-lereng ke bawah lebih rendah daripada lereng ke atas. Kadang-kadang lebih daripada satu titik rendah boleh digunakan untuk membentuk garis leher.

Volum: Oleh kerana corak Ketua dan Bahu terungkap, volume memainkan peranan penting dalam pengesahan. Volum boleh diukur sebagai penunjuk (OBV, Aliran Wang Chaikin) atau hanya dengan menganalisis tahap kelantangan. Sebaiknya, tetapi tidak selalu, jumlah semasa pendahuluan bahu kiri harus lebih tinggi daripada semasa pendahuluan kepala. Pengurangan jumlah ini dan ketinggian kepala yang baru, bersama-sama, berfungsi sebagai tanda amaran. Tanda amaran akan datang apabila jumlah kenaikan pada penurunan dari puncak kepala, kemudian berkurang pada awal bahu kanan. Pengesahan akhir datang apabila volum terus meningkat semasa penurunan bahu kanan.

Break Neckline: Corak kepala dan bahu tidak lengkap dan aliran menaik tidak diterbalikkan sehingga sokongan neckline dipecahkan. Sebaiknya, ini juga perlu dilakukan dengan cara yang meyakinkan, dengan pengembangan jumlah.

Sokongan Beralih Rintangan: Setelah sokongan dipecahkan, ia adalah perkara biasa untuk tahap sokongan yang sama untuk menjadi rintangan. Kadang-kadang, tetapi tidak semestinya, harganya akan kembali kepada rehat sokongan, dan menawarkan peluang kedua untuk dijual.

Target Harga: Setelah memecahkan sokongan garis leher, penurunan harga yang diunjurkan dapat dilihat dengan mengukur jarak dari garis leher ke atas kepala. Jarak ini kemudian dikurangkan dari garis leher untuk mencapai sasaran harga. Mana-mana sasaran harga harus berfungsi sebagai panduan kasar, dan faktor-faktor lain harus dipertimbangkan juga. Faktor-faktor ini mungkin termasuk tahap sokongan sebelumnya, retraksi Fibonacci, atau purata bergerak jangka panjang.

 

Archer Daniels Midland Company (ADM) membentuk kepala dan bahu pembalikan dengan garis leher yang miring sedikit menaik. Perkara utama termasuk:

Yang rendah pada 17 1/2 menandakan akhir bahu kiri dan permulaan kepala (1).

Semasa pendahuluan hingga 20 1/2, kelantangannya masih tinggi, tetapi tidak setinggi semasa pendahuluan bahu kiri. Walau bagaimanapun, semasa pendahuluan seterusnya hingga 20, jumlahnya berkurang dengan ketara.

Jumlah dagangan terus turun sehingga pecahan garis leher. (Perhatikan garis merah pada bar kelantangan.)

Penurunan dari 20 1/2 hingga 17 1/2 membentuk titik rendah kedua (2).

Semasa penurunan bahu kanan dan garis leher, volume meningkat (bujur merah), dan Flow Money Chaikin bertukar negatif.

Selepas penurunan awal, terdapat pulangan pada break neckline (anak panah hitam). Walaupun semasa penurunan ini, aliran Wang Chaikin semula bertentangan negatif. Penurunan berikutnya mengambil saham di bawah 11. Pengukuran dari garis leher ke bahagian atas kepala adalah 3. Dengan garis leher putus pada 17 1/2, ini akan membayangkan bergerak ke sekitar 14 1/2. Julai ’98 rendah ialah 13 1/2. Selepas penurunan dari 20 1/2, sekurang-kurangnya, perhimpunan reaksi yang pendek mungkin telah dijangka. Corak kepala dan bahu adalah salah satu pembentukan pembalikan yang paling biasa. Adalah penting untuk diingat bahawa ia berlaku selepas aliran menaik dan biasanya menandakan pembalikan trend utama apabila selesai. Walaupun lebih baik bahu kiri dan kanan bersifat simetris, itu bukan merupakan keperluan mutlak. Mereka boleh menjadi lebar yang berbeza serta ketinggian yang berbeza. Pengenalpastian sokongan neckline dan pengesahan volum pada rehat boleh menjadi faktor yang paling kritikal. Penembusan sokongan menunjukkan kesediaan baru untuk dijual dengan harga yang lebih rendah. Harga yang lebih rendah yang digabungkan dengan peningkatan jumlah menunjukkan peningkatan bekalan. Gabungan ini boleh membawa maut, dan kadang-kadang, tiada peluang kedua kembali kepada rehat sokongan. Mengukur panjang jangkaan kemerosotan selepas pelarian boleh membantu, tetapi jangan bergantung pada sasaran utama anda. Memandangkan corak itu berlanjutan dari masa ke masa, aspek-aspek lain dari gambaran teknikal mungkin akan diutamakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *