Triple Top Reversal

By | 27/06/2018

Triple Top Reversal Chart Pattern

Top triple adalah pola carta pembalikan yang terbentuk apabila saham cuba bergerak di bawah tahap sokongan utama dalam arah trend yang ada. Corak carta ini menandakan usaha pasaran untuk memindahkan keselamatan dalam arah tertentu. Selepas tiga percubaan gagal, pembeli kehilangan harapan, membuat penjual menghantar keselamatan dalam aliran menurun.

Top triple adalah pola carta pembalikan menurun yang terbentuk apabila stok trending menaikkan tahap rintangan yang sama selama tiga kali tanpa melanggar rintangan. Setiap kali ujian menguji tahap rintangan, jatuh lagi ke tahap sokongan yang sama. Selepas kejatuhan ketiga kepada sokongan, corak itu selesai dan stok jatuh melalui sokongan dan harga saham dijangka bergerak menurun.

Langkah pertama corak ini ialah pembentukan yang baru tinggi dalam aliran menaik yang perlahan dengan menjual tekanan, yang membentuk tahap rintangan. Tekanan jualan memulakan harga saham jatuh sehingga ia mendapat tahap sokongan, apabila pembeli melibatkan semula saham. Tekanan beli menghantar harga sekali lagi sehingga ke kawasan rintangan saham yang dipenuhi sebelum ini. Sekali lagi, penjual masuk

Pergerakan up-dan-down ini akan diulang untuk kali ketiga; tetapi kali ini para pembeli, setelah gagal tiga percubaan, menyerah pada saham, dan penjual mengambil alih. Apabila jatuh melalui tahap sokongan, stok dijangka bergerak turun ke bawah.

Corak ini boleh mencabar untuk ditemui pada peringkat awal kerana ia akan kelihatan seperti corak berganda. Perkara yang paling penting di sini adalah bahawa seseorang menunggu harga sekuriti untuk bergerak di atas tahap rintangan sebelum memasuki perdagangan, kerana stok itu hanya boleh berakhir dengan pelbagai, di mana ia berdagang di antara kedua-dua peringkat untuk beberapa waktu.

Dalam pembentukan tiga bahagian atas, setiap ujian rintangan pada bahagian atas akan dibantu dengan jumlah yang berkurangan pada setiap puncak berturut-turut. Dan sekali lagi, apabila harga saham pecah di bawah paras sokongan, ia mesti disertakan dengan jumlah yang tinggi.

Sebaik sahaja isyarat terbentuk, objektif harga adalah berdasarkan saiz corak carta atau jarak harga antara tahap rintangan dan sokongan. Ini kemudian ditolak dari titik pelarian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *